معاونت پژوهش حوزه علمیه الزهراء سلام الله علیها ارومیه

  • خانه 
  • تماس  
  • ورود 

معرفی کتاب نسیم مهر حجة الاسلام دهنوی (سیر تربیت فرزند)

06 اسفند 1396 توسط پژوهش حوزه علمیه الزهراء (س) ارومیه

«نسیم مهر» استاد حسین دهنوی

کتابهای نسیم مهر شامل مباحثی کاملاً علمی و روانشناسانه و راهکارهایی علمی و کاربردی، با استفاده از ارزشهای دینی و روایات معصومین (ع) برای حل بسیاری از مشکلات خانواده در سیر تربیت فرزند است.

این کتاب در واقع حاصل گفتگوها و پرسش و پاسخ رادیویی مادران با آقای دهنوی است که بعدا توسط ایشان به صورت مکتوب در آمده است.

نویسنده، در این 3 جلد، به صدها سوال خانواده در رابطه با تربیت کودک و نوجوان پاسخ داده است.

 

نسخه  pdf  هر سه جلد را از اینجا دریافت کنید

 

بخشی از کتاب «نسیم مهر» استاد حسین دهنوی را مرور می کنیم:

تداعی معانی، یعنی همراه شدن آموزش با یک خاطره که این خاطره می‌تواند خوشایند یا ناخوشایند باشد.

پدری ممکن است هنگام آموزش نماز، آن را با تنبیه بدنی یا دادوفریاد همراه کند. در این صورت، هرگاه نوجوان، تنبیه بدنی شود یا دادوفریاد بشنود، نماز در ذهنش تداعی خواهد شد و هرگاه کسی از نماز بگوید، تنبیه بدنی را به یاد خواهد آورد؛ بدین سبب خواهد کوشید هرگز به نماز نیندیشد.

پدری دیگر، هنگام هدیه دادن یا خاطره‌های خوش دیگر، فرزندش را به نماز می‌خواند. ازاین‌پس هرگاه نوجوان به نماز بیندیشد، خاطره‌های خوش او تداعی می‌شود و هرگاه خاطره‌های خوشی برایش پیش آید، نماز را به یاد می‌آورد؛ پس ناخودآگاه از شنیدن واژه‌ی نماز لذت می‌برد و به‌سوی نماز کشیده خواهد شد.

توصیه می‌شود آموزش ارزش‏های دینی را با خاطره‌های خوش همراه کنید. اولیای محترم مدارس نیز به‌خوبی می‌توانند از شیوه‌ی تداعی ـ معانی استفاده کنند. زمانی که در حضور تعداد بسیاری دانش‌آموز، به دانش‌آموزی درسخوان جایزه می‌دهید، بهترین موقعیت، برای القای درگوشی ارزش‏ها است؛ زیرا او بهترین موقعیت و شیرین‌ترین خاطره را سپری می‌کند و هیچ‌گونه مقاومتی نخواهد داشت. اردوهای دانش‌آموزی، بهترین موقعیت است؛ البته بدان شرط که در القای مطالب دینی زیاده‌روی نشود.

منبع: موسسه تحقیقات و نشر معارف اهل بیت علیهم السلام

 نظر دهید »

نگاهی اجمالی به تعلیم و تربیت دینی

06 اسفند 1396 توسط پژوهش حوزه علمیه الزهراء (س) ارومیه

عنوان پژوهش: نگاهی اجمالی به تعلیم و تربیت دینی و اثر آن در سبك زندگي؛ با عرضه مدل برنامه درسی معنوی

 

واژگان کلیدی: دین و نگرش دینی، مدل برنامه درسی معنوی، جامعه اسلامی، سلامت روان، فرهنگ اسلامی.

 

مقدمه
بر اساس بینش اسلامی، هر انسانی از هنگام تولد با فطرت الهی و گرایش به‌خداشناسی قدم به عرصه زندگی می‌گذارد. ساختار وجودی انسان به‌گونه‌ای است که او را به‌سوی خدا هدایت می‌کند و در این میان، تفاوتی بین مسلمان و غیرمسلمان وجود ندارد، بلکه همه انسان‌ها در آغاز زندگی، از استعداد خاصی برای حقیقت‌جویی و نیل به‌کمال بهره‌مندند و به فرموده پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله «کل مولود تولد علی الف طره» (مجلسی،1380)؛ هر نوزادی با فطرت خدایی زاده می‌شود (آرین‌پور و ایران‌نژاد، 1386: 359).

اسلام ديني همگاني است و کلمه دين ازلحاظ نظري داراي عمق و معناي زيادي است؛ زيرا دين به اعتقادها، عبادت‌ها، ارزش‌ها، قاعده‌های رفتار، نظام‌ها و تجربيات مرتبط است. فرآيند تربيت اسلامي را می‌توان به سه عنصر اساسي تفسير کرد: هستي، انسان و زندگی. هستي از ديدگاه اسلامي مخلوق خداست و به‌شکل منظم خلق‌شده و حرکتش داراي هدف معيني است. هستي با همه زمين، آسمان، نجوم، افلاک و همه آنچه در آن است در يک سطح باهم در تعامل‌اند و توان، اعتدال و ارتباط آنها حساب‌شده است، به‌طوری‌که افزايش يا کاهش هريک از عناصر، در نظام طبيعت اختلال ايجاد می‌کند. پس تربيت اسلامي ترتيبي متوازن است؛ يعني جنبه نظري آن بر جنبه عملي يا برعکس و هم چنين جنبه عيني آن بر جنبه ذهني غالب نيست. اینها مباني خلقتی هدفمند، واحد و متوازن است (فريد تنکابني، 1376: 46).

از موضوعاتی که در دین اسلام بسیار بدان توصیه‌شده توجه به تربیت افراد در جامعه اسلامی است. انسان در دنياي امروز درگير بزرگ‌ترين بحران‌ها و چالش‌ها شده است.از اين بحران‌ها، بحران در کسب معرفت و کاربست آموزه‌های ديني و بهره‌مندي از آن است. بي‌شک اين نوع بحران، وضعيت تعليم و تربيت را نيز تحت‌تأثير قرار داده است. اما انسان موجودي است که براي تحقق هدفي خلق‌شده است. اين هدف در اسلام (عبادت خدا) است و مقصود از عبادت تنها اقامه شعائر ديني همانند نماز نيست، برای مثال جهاد و تحصیل در انديشه اسلامي عبادت است پس دانش‌آموز، هنگامی‌که وظايف تحصيلي خود را انجام می‌دهد و سرباز، در جنگ با دشمن در حال عبادت‌اند. پس انسان در انديشه اسلامي از جسم، روح، رفتار و عواطف تشکیل‌شده است و يک مخلوق بشري متوازن است. وظيفه تربيت اسلامي، توجه به اين مخلوق با تمام ابعاد عقلي، جسمي، عاطفي، اجتماعي و معنوي است و تربيت اسلامي از اين نظر انسان را به‌منزله يک کل و واحدي مرتبط، منسجم و متوازن می‌داند و تنها به‌ یکی از جنبه‌های انسان، اهتمام نمی‌ورزد (به نقل از قمری، 1388: 82).

ادامه »

 نظر دهید »

معرفی کتاب تعلیم و تربیت در اسلام +لینک دانلود

06 اسفند 1396 توسط پژوهش حوزه علمیه الزهراء (س) ارومیه

 

معرفی کتاب تعلیم و تربیت در اسلام +لینک دانلود

شهید مرتضی مطهری، معلم بزرگ انقلاب اسلامی، در کتاب تعلیم و تربیت در اسلام، به دقت و با دیدی بسیار متفاوت و مبسوط به موضوع مهم تربیت فردی در جامعه پرداخته است. در این مطلب با معرفی این کتاب نفیس، لینک دانلود کتاب تعلیم و تربیت در اسلام و لینک مطالعه آنلاین آن را در اختیار شما قرار می دهیم.
 
بحث تعلیم و تربیت در دین مبین اسلام بسیار مورد توجه قرار گرفته است، چراکه این موضوع، بحث ساختن انسانهاست. 

همواره يك مكتب كه دارای هدفهای مشخص است و مقررات همه جانبه‏ ای دارد و به اصطلاح سيستم حقوقی و سيستم اقتصادی و سيستم سياسی دارد ، نمی‏تو اند يك سيستم خاص آموزشی نداشته باشد . يعنی‏ مكتبی كه می‏خواهد در مردم طرحهای خاص اخلاقی ، اقتصادی و سياسی را پياده‏ كند بالاخره اينها را برای انسانها می‏خواهد ، اعم از اينكه هدف، فرد باشد يا جامعه ، كه اين خود مسأله‏ای است ، كه در همين جا بايد بحث بشود . 

اگر هدف ، جامعه باشد ، بالاخره اين افراد هستند كه به وسيله آنها بايد اين طرحها پياده شود . افراد بايد آموزش ببينند و طوری پرورش پيدا كنند كه همين طرحها را در اجتماع پياده كنند . و اگر هدف فرد باشد نيز [ بديهی است كه آموزش و پرورش افراد ضروری است ] . در اسلام ، هم اصالت فرد محفوظ است و هم اصالت اجتماع ، يعنی فرد خودش خالی از اصالت نيست .
 
پس بالاخره طرحی و برنامه‏ای برای‏ ساختن فرد وجود دارد ، اعم از اينكه فرد را بايد ساخت برای طرحهايی كه‏ برای اجتماع و جامعه است - و اين طرح و برنامه را به عنوان مقدمه ساختن‏ اجتماع در نظر بگيريم - يا فرد را بايد ساخت از اين نظر كه هدف ، ساختن‏ افراد است ، و يا از يك نظر جمعی فرد بايد ساخته بشود ، هم از آن جهت‏ كه بايد مقدمه‏ای و ابزاری برای ساختن اجتماع باشد و هم از نظر اينكه‏ خودش هدف است . اينجاست كه ما بايد با اصول تعليم و تربيت اسلامی آشنا بشويم .
 
استادِ شهید مرتضی مطهری، معلم بزرگ انقلاب اسلامی، در کتاب تعلیم و تربیت در اسلام، به دقت و با دیدی بسیار متفاوت و مبسوط به این بحث مهم پرداخته است. شما خواننده گرامی می توانید فایل PDF این کتاب ارزشمند را با کلیک بر روی تصویر زیر دانلود نمایید.

 

کتاب تعلیم و تربیت در اسلام

 

لینک مطالعه آنلاین کتاب تعلیم و تربیت در اسلام - شهید مرتضی مطهری 

 

 

 1 نظر

دعا برای فرزندان

06 تیر 1396 توسط پژوهش حوزه علمیه الزهراء (س) ارومیه

دعای ۲۵ صحیفه سجادیه ❇️
? دعا برای فرزندان ?

سزاوار است انسان افزون بر تربیت و نیکی به فرزندان برای آنها دعا کند و دعایی را بخواند که از امام سجاد (ع) در این باره وارد شده است?

? اللَّهُمَّ وَ مُنَّ عَلَی بِبَقَاءِ وُلْدِی وَ بِإِصْلَاحِهِمْ لِی و بِإِمْتَاعِی بِهِمْ.
⬅️خداوندا بر من منت گذار به بقای فرزندانم و به شایسته‌نمودن ایشان برای من و به برخورداری من از آنان.
???

? إلَهِی امْدُدْ لِی فِی أَعْمَارِهِمْ، وَ زِدْ لِی فِی آجَالِهِمْ، وَ رَبِّ لِی صَغِیرَهُمْ، وَ قَوِّ لِی ضَعِیفَهُمْ، وَ أَصِحَّ لِی أَبْدَانَهُمْ وَ أَدْیانَهُمْ وَ أَخْلَاقَهُمْ، وَ عَافِهِمْ فِی أَنْفُسِهِمْ وَ فِی جَوَارِحِهِمْ وَ فِی کلِّ مَا عُنِیتُ بِهِ مِنْ أَمْرِهِمْ، وَ أَدْرِرْ لِی وَ عَلَی یدِی أَرْزَاقَهُمْ.
⬅️خداوندا عمر آنان را برای من طولانی گردان، و بر ایام زندگی‌شان برای من بیفزا، و خردسالشان را برایم تربیت کن، و ناتوانشان را برایم نیرو ده، و بدن‌ها و دینشان و اخلاقشان را برایم به سلامت دار، و آنان را در جان و اعضا، و هر کارشان که به آن اهتمام دارم عافیت بخش، و برای من و به دست من روزی آنان را وسعت ده،
???

? و اجْعَلْهُمْ أَبْرَاراً أَتْقِیاءَ بُصَرَاءَ سَامِعِینَ مُطِیعِینَ لَک، وَ لِأَوْلِیائِک مُحِبِّینَ مُنَاصِحِینَ، وَ لِجَمِیعِ أَعْدَائِک مُعَانِدِینَ وَ مُبْغِضِینَ، آمِینَ.
⬅️ و آنان را نیکوکارانی باتقوا و صاحبان بصیرت و شنوای حق و مطیع خود گردان و نسبت به اولیای خود عاشق و خیرخواه و نسبت به دشمنانت دشمن و کینه‌توز قرار ده، الهی وضع فرزندانم اینچنین باد.

???

? اللَّهُمَّ اشْدُدْ بِهِمْ عَضُدِی، وَ أَقِمْ بِهِمْ أَوَدِی، وَ کثِّرْ بِهِمْ عَدَدِی، وَ زَینْ بِهِمْ مَحْضَرِی، وَ أَحْی بِهِمْ ذِکرِی، وَ اکفِنِی بِهِمْ فِی غَیبَتِی، وَ أَعِنِّی بِهِمْ عَلَی حَاجَتِی، وَ اجْعَلْهُمْ لِی مُحِبِّینَ، وَ عَلَی حَدِبِینَ مُقْبِلِینَ مُسْتَقِیمِینَ لِی، مُطِیعِینَ، غَیرَ عَاصِینَ وَ لَا عَاقِّینَ وَ لَا مُخَالِفِینَ وَ لَا خَاطِئِینَ.
⬅️ خداوندا بازویم را به وجودشان نیرومند، و اختلال امورم را به آنان اصلاح و تبارم را به سبب آنان بسیار و مجلسم را به وجودشان آراسته و یادم را به آنان زنده دار و در نبودم کارم را به وسیله آنان کفایت کن و به دست آنان در برآمدن نیازم مرا یاری ده. آنان را عاشق من گردان و مهربانانی که متوجه من و پیوسته فرمانبر من باشند و از من اطاعت کنند و روی در نافرمانی من ننهند و نسبت به من نافرمانی و بدی و مخالفت و خطا نداشته باشند،
???

? و أَعِنِّی عَلَی تَرْبِیتِهِمْ وَ تَأْدِیبِهِمْ، وَ بِرِّهِمْ، وَ هَبْ لِی مِنْ لَدُنْک مَعَهُمْ أَوْلَاداً ذُکوراً، وَ اجْعَلْ ذَلِک خَیراً لِی، وَ اجْعَلْهُمْ لِی عَوْناً عَلَی مَا سَأَلْتُک.
⬅️ و مرا در تربیت و خوبی‌کردن در حقشان یاری فرما و از عنایت خود علاوه بر آنان به من فرزندان ذکور بخش، و در این کار برایم خیر قرار ده، و آنان را در آنچه از تو می‌خواهم یاورم ساز
???

? و أَعِذْنِی وَ ذُرِّیتِی مِنَ الشَّیطَانِ الرَّجِیمِ، فَإِنَّک خَلَقْتَنَا وَ أَمَرْتَنَا وَ نَهَیتَنَا وَ رَغَّبْتَنَا فِی ثَوَابِ مَا أَمَرْتَنَا وَ رَهَّبْتَنَا عِقَابَهُ، وَ جَعَلْتَ لَنَا عَدُوّاً یکیدُنَا، سَلَّطْتَهُ مِنَّا عَلَی مَا لَمْ تُسَلِّطْنَا عَلَیهِ مِنْهُ، أَسْکنْتَهُ صُدُورَنَا، وَ أَجْرَیتَهُ مَجَارِی دِمَائِنَا، لَا یغْفُلُ إِنْ غَفَلْنَا، وَ لَا ینْسَی إِنْ نَسِینَا، یؤْمِنُنَا عِقَابَک، وَ یخَوِّفُنَا بِغَیرِک.
⬅️ و مرا و اولاد مرا از شیطان رانده‌شده حفظ کن، که تو ما را آفریدی و به ما امر و نهی فرمودی، و در اجر اطاعت از امر خود تشویق، و به عذاب ارتکاب نهی خود تهدیدمان نمودی، و برای ما دشمنی قرار دادی که با ما نیرنگ می‌کند، و او را بر ما تسلطی دادی که ما را به آن اندازه بر او سلطه نیست، او را در دلهای ما جای دادی، و در مجاری خونمان روان کردی، اگر ما از او غفلت کنیم او از ما غافل نگردد و اگر فراموشش کنیم او ما را فراموش نکند، ما را از عقاب تو ایمن کند و از غیر تو بترساند،
???

? إنْ هَمَمْنَا بِفَاحِشَةٍ شَجَّعَنَا عَلَیهَا، وَ إِنْ هَمَمْنَا بِعَمَلٍ صَالِحٍ ثَبَّطَنَا عَنْهُ، یتَعَرَّضُ لَنَا بِالشَّهَوَاتِ، وَ ینْصِبُ لَنَا بِالشُّبُهَاتِ، إِنْ وَعَدَنَا کذَبَنَا، وَ إِنْ مَنَّانَا أَخْلَفَنَا، وَ إِلَّا تَصْرِفْ عَنَّا کیدَهُ یضِلَّنَا، وَ إِلَّا تَقِنَا خَبَالَهُ یسْتَزِلَّنَا.

 نظر دهید »

پیام امام به مردم در آستانه انتخابات

04 اردیبهشت 1396 توسط پژوهش حوزه علمیه الزهراء (س) ارومیه

بخشی از پیام حضرت امام (ره)به مردم در آستانه انتخابات

مردم با بصیرت ودرایت وتحقیق کاندیداها را شناسایی کرده،وبه سوابق وروحیات وخصوصیات دینی وسیاسی نامزد های انتخاباتی توجه نمایند.مردم شجاع ایران با دقت تمام به نمایندگانی رای دهند که متعبد به اسلام ووفادار به مردم باشندودر خدمت به آنان احساس مسئولیت کنند وطعم تلخ فقر را چشیده با شندودر قول وعمل مدافع اسلام پابرهنگان زمین ،اسلام مستضعفین ،اسلام رنج دیدگان تاریخ ،اسلام عارفان مبارزه جو ،اسلام پاک طینتان عارف ،ودر یک کلمه ،مدافع اسلام ناب محمدی صلی الله علیه وآله وسلم باشند .وافرادی را که طرفدار اسلام سرمایه داری ،اسلام مستکبرین ،اسلام مرفهین بی درد ،اسلام منافقین ،اسلام راحت طلبان ،اسلام فرصت طلبان ،ودریک کلمه ،اسلام آمریکایی هستند طرد نموده وبه مردم معرفی نمایند.

پی نوشت :

صحیفه امام ،ج21،ص10و11

 نظر دهید »
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
خرداد 1404
شن یک دو سه چهار پنج جم
 << <   > >>
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

معاونت پژوهش حوزه علمیه الزهراء سلام الله علیها ارومیه

  • خانه
  • اخیر
  • آرشیوها
  • موضوعات
  • آخرین نظرات

جستجو

موضوعات

  • همه
  • بدون موضوع
  • شهدا
  • آموزش پژوهش
    • انواع تحقيق
    • مراحل تحقيق
    • طرحنامه تحقيق
    • تحقيق در مورد سخن چيني
    • تحقيقي در غيبت
    • مقاله نويسي
    • انواع مقالات علمي
    • اخبار پژوهشي
    • [جلسه شورای پژوهش
    • آموزش فناوری وتکنولوژی
  • دانلود کتاب و نرم افزار
    • با خاندان وحي
  • تحقيقات پاياني
    • چكيده تحقیقات
    • موضوعات جديد
  • مناسبتها
    • هفته كتاب وكتاب خواني
    • اربعين حسيني
    • هفته پژوهش
  • دلنوشته هاي طلاب
    • زينب سلام الله عليها وياد دوران
    • زندگي مهدوي
  • خلوت با خدا
    • تلنگر
    • گام ها ي شيطان
  • پژوهشگر مطلوب
  • ولادت امام موسي كاظم (ع)
  • مونس یار
  • تربیت واخلاق
    • عمومی
  • در محضر عارفان
  • در محضر عارفان
  • #آیینه خدا
  • معرفی کتاب
  • سی روززسی ایه

آمارگیر وبلاگ

کاربران آنلاین

  • صفيه گرجي
  • ریحانه مقدم
  • ندا فلاحت پور
  • کوثربلاگ سرویس وبلاگ نویسی بانوان
  • تماس