انتخاب روش تحقیق در تحقیق علمی
✍️نکات مهم و کاربردی برای تهیه #تحقیق علمی
♻️انتخاب #روش در تحقیق
?انتخاب روش، یک کار کلیدی در فرایند تحقیق به حساب می آید.بنابراین، نیاز دارید تا با کاربردهای هر یک از روشها و نقاط ضعف وقوت آنها برای موضوعات متفاوت تحقیق آشنا شوید و مهارتهای خودرا در مورد روشها وتکنیکهای مختلف تحقیق توسعه دهید.روش تحقیق با ماهیت موضوع و نوع شناخت مورد انتظار ارتباط کامل دارد.بنابراین، آشنائی با انواع شناخت از دیدگاه معرفت شناسی برای محقق ضروری است.در رابطه با روش تحقیق، انواع مختلفی از شناخت وجود دارد:
?شناخت علمی مجموعة منظم وسازمان یافته از اطلاعات ومعلومات در بارة واقعیتهای خارجی است که با روش معین وسنجیده، موسوم به روش علمی، به دست می آید.چنین شناختی انسان را قادر به پیش بینی تنظیم نقشه برای اینده می کند و مداخلة اورا در واقعیتهای خارجی ممکن می سازد.شناخت علمی نیازمند تبیین است لذا طرز تفکر یا فلسفة دانشمندان در تجارب علمی آنان دخالت می کند.
?شناخت فلسفی محصول فلسفیدن است.فلسفیدن حالتی است که در آن تمام نیروهای جسمی و روحی انسان برای شناختن اشیا، امور وپدیده ها متمرکز می شود و با بررسی و تبیین انتقادی تمام معلومات خود به صورت یک کل مرتبط به بینش کلی در بارة خود و جهان و رابطة آنها باهم می رسد.این بینش کلی همان جهان بینی یا فلسفه زندگی انسان است.
♻️روش جمع آوری اطلاعات تحقیق
?در بخش روش جمع آوری اطلاعات تحقیق، پژوهشگر به توضیح روش های جمع آوری اطلاعات از قبیل مشاهده، پرسشنامه، آزمایش و … می پردازد.
در یک طبقه بندی کلی داده ها به دو نوع اولیه و ثانویه دسته بندی می شوند که منظور از داده های دست اول یا داده های اولیه گونه ای از داده هاست که پژوهشگر مستقیما از جامعه آماری یا نمونه از طریق پرسش نامه یا آزمایش و … بدست می آورد و داده ثانویه، گونه ای از داده هاست که پژوهشگر از طریق کتابخانه، کتب پیشین، پایان نامه های پیشین و مقالات و … بدست می آورد.
جمع آوری اطلاعات در یک پژوهش علمی از حساسیت زیادی برخوردار است و برای آن که نتایج به دست آمده قابل اعتماد و نتیجه گیری باشد باید کلیه اطلاعات به طور مرتب و سیستماتیک جمع آوری شوند. برای جمع آوری اطلاعات از روشهای متعددی استفاده می شود که انتخاب هر روش با توجه به شرایط و نوع اطلاعات مورد نظر صورت می گیرد. در یک پیش نویس طرح تحقیقاتی جزئیات روشهای جمع آوری اطلاعات و همچنین وسایل و ابزارهای مورد استفاده و میزان اعتبار هر کدام و چگونگی اعمال کنترل بر روی هر یک از روشها باید ذکر گردد. به طور کلی روشهای جمع آوری اطلاعات شامل مشاهده، مصاحبه استفاده از اطلاعات موجود می باشد