کارکردهای اخلاق دینی در رابطه با کرونا
#آذربایجان_غربی
#آذربایجان_غربی_مدرسه_علمیه_الزهراء_سلام_الله_علیها_ارومیه
#کانون_پژوهش_الزهراء
#نشست_علمی_پژوهشی
نشست علمی ـ پژوهشی با عنوان «» با حضور سرکار خانم مریم حضرتی از اساتید حوزه و دانشگاه با مشارکت و همکاری معاونان پژوهشی مدارس علمیه الزهراء سلام الله علیها سطح 2 و3؛ شهرستان شاهیندژ و ارومیه در تاریخ 10 آبان 1399 بصورت مجازی در بستر پیام رسان ایتا برگزار گردید.
مریم حضرتی اظهار داشت: جهان با پدیده شومی به نام ویروس کرونا (کوید 19) مواجه است و با شیوع آن تهدیداتی در عرصههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی شکل گرفته است.
وی ادامه داد: تهدیداتی در حوزه دین مانند ایجاد شبهههایی در دین، دفاع ضعیف، تبیینهای ناقص از دین و آموزههای دین شکل گرفته است البته در این میان فرصتهایی هم بوجود آمده از جمله ارائه تحلیلهای کارآمد و متنوع در عرصه دین.
حضرتی باور انسان به حضور خداوند در زندگی انسان گفت: دغدغه بیشتر انسانها نوع ارتباط با خدا است که بستگی به نوع نگرش افراد دارد. گاهی انسان متاسفانه بلاها و مشکلات را از جانب خدا میداند. لذا در آیات 15 و 16 سوره فجر متفاوت بودن انسانها را بیان میکند.
وی افزود: در شرایطی مثل کرونا: درماندگی انسان و علم پزشکی، بهم ریختگی و … باعث متوجه شدن قدرت و عظمت و شکوه حضرت حق میشود و بشر در مسیر خداشناسی قرار می گیرد.
استاد حوزه علمیه خواهران آذربایجانغربی آسیبپذیر بودن علم برای سعادت بشر را بیان کرد و گفت: علم ضعف بشر و جهل او را در برابر خدا مشخص میکند. مدیریت عالم به دست خداوند است. در آیات 6 تا 8 سوره انفطار که خداوند متعال میفرماید: ای انسان چه چیزی باعث شده تو در برابر خدا مغرور باشی؟ اینجا باز بشر باید به ضعیف بودن خود و آسیب پذیر بودن خودش و اینکه ناتوان است پی ببرد و سر تسلیم در برابر خداوند فرود آورد.
وی تصریح کرد: یکی از کارکردهای اخلاقی دین سفارش به خودشناسی است (قرنطینهها و خلوتها فرصتی برای انس با خداوند است) الا بذکر الله تطمئن القلوب
به تعبیر امیر المومنین علی علیهالسلام: کسی که موفق به خودشناسی شود، به سعادت بزرگی دست مییابد.
حضرتی افزود: باید انگیزههای خودمان را مورد بررسی قرار بدهیم که آیا فقط مادی هست یا خداشناسی هم در آن وجود دارد؟ بیماری و بلاها در واقع آزمایش و امتحان الهی است. امیرالمومنین علیه السلام در مورد نوع نگاه به دنیا میفرمایند: دنیا سرایی پر از بلا است و به قدر و نیرنگ معروف شده و احوالش دوامی ندارد، یک روز سلامتی و فردا بیماری. کسانی که در این دنیا زندگی میکنند در امان نیستند.
لذا عنصر حامی ما خداوند متعال است که میتواند امیدبخش و فریادرس ما باشد.
وی طبق فرمایش مقام معظم رهبری که فرمودند: «تجلی و تعاون اسلامی در مواجهه با کرونا، تبدیل کردن کرونا به فرصت است»؛ افزودد: ما این تعاون و ایثار را در پرستاران و کارمندان بیمارستان و پزشکان و طلاب و دانشجویان و.. مشاهده کردیم که مردمِ الان، همان مردم دهه 60 هستند که به آن زیبایی توانستند دفاع کنند.
استاد حوزه علمیه خواهران آذربایجانغربی با اشاره به کارکردهای اخلاق در عرصه اجتماعی تاکید کرد: تکریم و احترام و حفظ کرامت انسان است. در شرایط کرونایی در کشورهای غربی تکریم بصورت طبقه بندی است و قشر جوان از کرامت بیشتری برخوردارند، در حالی که در کشور اسلامی ما سالمندان و پیران از احترام و کرامت بزرگی برخوردار هستند و بزرگ یک قوم یا طایفه محسوب میشود. (انسان در واقع صاحب ارزش ذاتی و کرامت است.)
وی بیان داشت: اخلاق دینی یعنی: (گذشت، ایثار، فداکاری نسبت به دیگران) اخلاق مبتنی بر دین است و بعد از واجبات تأکید به مراعات حال دیگران شده است و باعث رضای خداوند میشود.